Alles Wat Je Altijd Al Over Espadrilles Wilde Weten

by

Handmade espadrilles by Kingdom of Wow

Iedereen kent ze wel: espadrilles. De kenmerkende jute zolen en het textielen dekje. Materialen die van nature ademend zijn en daarmee perfect passen in het Mediterrane klimaat uit het grensgebied tussen Spanje en Frankrijk waar de espadrilles oorspronkelijk vandaan komen. Een veelzijdige schoen voor zowel dames als heren waarin je comfortabel je vrije tijd doorbrengt, van strand tot winkelstraat. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een paar, en hoe onderhoud je je espadrilles? Alles wat je moet weten over deze iconische schoenen lees je in dit artikel.

Wat zijn espadrilles en door wie worden ze gedragen?

Espadrilles zijn zomerschoenen gemaakt van katoen of canvas stof, met een zool gemaakt van jute of esporto touw. Tegenwoordig wordt er aan de buitenkant vaak nog een rubberen zool toegevoegd, om slijtage van het touw te voorkomen. Traditioneel werden espadrilles gedragen door boeren, tot zover terug als de 14e eeuw. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de espadrilles populair onder een veel breder publiek omdat ze gedragen werden door prominente figuren zoals de ontwerpster Coco Chanel en de schilder Salvador Dali. Vandaag de dag zijn espadrilles een niet meer weg te denken mode-accessoire, en hebben veel schoenmerken een versie ervan in hun collecties. Want de espadrille combineert functie met stijl waardoor het de ideale aanvulling is op menig zomergardarobe.

Welke stijl espadrilles voor welke gelegenheid?

Espadrilles zijn er in een variëteit aan kleuren en stijlen, waardoor ze een makkelijke en leuke toevoeging aan je outfit vormen. Of je nou je outfit wilt opfleuren met felle kleuren of een leuke motief, of gaat voor dat paartje zwarte espadrilles die bij werkelijk elke outfit passen; espadrilles zijn de ideale toevoeging aan elke zomerse gardarobe. Behalve de klassieke platte espadrilles zijn er tegenwoordig ook een heel aantal andere stijlen te koop.

Dames espadrilles:

  • Klassieke platte espadrilles: te combineren met werkkleding of een korte broek of rok;
  • Instapper– en sneakerespadrilles vormen met een spijkerbroek een mooie nonchalante, maar geklede look;
  • Espadrilles-sleehakken geven hoogte onder een lange rok of maxi-dress.

Heren espadrilles:

  • Voor heren zijn er de instappers, sneakers en klassieke modellen beschikbaar. Allemaal passen ze goed onder zowel een lange als korte broek, voor een casual, zomerse look.

Hoe draag je espadrilles: Sokken of geen sokken?

Het is gebruikelijk om espadrilles met blote voeten te dragen. Zo maak je optimaal gebruik van de ademende materialen waarmee de schoenen gemaakt worden. Maar uiteindelijk gaat het om jouw voorkeur: vind jij het prettiger om sokken aan te hebben? Dan zijn dunne, katoenen voetjes aan te raden.

Kan ik espadrilles onder een spijkerbroek dragen?

Absoluut! Espadrilles matchen geweldig met een spijkerbroek. Of je nu voor de klassieke platte espadrilles gaat, of voor een trendy sneakermodel: het zijn schoenen die je casual outfit net een beetje stijlvoller maken, en daarmee geschikter voor veel meer gelegenheden. Hier volgen een aantal goede styling tips:  

  • Klassiek: draag je espadrilles met een slim-fit of straight-leg spijkerbroek voor een tijdloze look.
  • Casual chique: match je espadrilles met een opgerolde spijkerbroek gecombineerd met een licht shirt voor een gestyleerde casual look.
  • Zomers: espadrilles onder een korte spijkerboek- of rok geeft je moeiteloos een zomerse stijl.
Catwalk at New York Fashion Week

Photo: Catwalk at New York Fashion Week. Couture espadrilles by Kingdom of Wow. Denimwear by Deadly Denim

Espadrilles en de seizoenen: kan ik mijn espadrilles het hele jaar door dragen?

Espadrilles zijn gemaakt voor de warmere maanden van het jaar, met ademend katoen en luchtige jute-zolen. Maar in tegenstelling tot slippers of ander open zomerschoeisel zijn espadrilles veelal dicht en daarmee dus veel langer te dragen dan alleen tijdens de zomermaanden. Ook in de lente en herfst kun je goed met espadrilles uit de voeten. Houd er alleen rekening mee dat de materialen niet waterdicht zijn. Op een regenachtige dag kun je je espadrilles dus maar beter in de kast laten.

De perfecte pasvorm: Moeten ze in het begin juist strak of wat losser zitten?

Als je espadrilles gaat kopen is het belangrijk om je te realiseren dat textiel van nature nog wat meerekt. Na een aantal keren dragen zal de stof zich naar je voeten gevormd hebben. Het is dus beter om een paar te kopen dat wat strakker zit -zonder pijnlijk of oncomfortabel te zijn- anders loop je het risico dat je espadrilles met de tijd uitrekken en gaan ‘sloffen’. Hieronder wat tips over maatvoering:

  • Tweede huid: nieuwe espadrilles moeten om je voeten zitten als een tweede huid, zonder oncomfortabel strak aan te voelen.
  • Rek: textiel rekt van nature mee bij het dragen van de schoenen en vormt zich daarna naar je voeten.
  • Te groot? Dan heb je misschien een maat te groot te pakken. Probeer een maat kleiner, of maak gebruik van inlegzolen of hielbeschermers om de pasvorm te verbeteren als je tussen twee maten in zit.

Espadrilles en brede voeten

Er zijn verscheidene merken die breedtemaatvoering aanbieden voor espadrilles. Het is van belang om:

  • Het merk en de stijl te checken: kies een stijl met een wijdere pasvorm, of met veters waardoor de pasvorm flexibeler is.
  • Aanpassen voordat je de espadrilles koopt is natuurlijk het beste. Maar als je online een paar aan wilt schaffen, check dan het maatadvies op de website. Houd er rekening mee dat niet alle merken de exact zelfde maatvoering hanteren!

Comfort en steun: Zijn espadrilles geschikt om mee te wandelen?

Dankzij de flexibele en zachte materialen waarmee espadrilles worden gemaakt zijn ze heel comfortabel om korte afstanden mee te lopen. Maar espadrilles bieden weinig extra steun of demping zoals wandelschoenen dat wel doen. Als je voor een lange wandeling gaat, of een staand beroep hebt, dan is het raadzaam om extra steun te regelen of een extra paar schoenen mee te nemen zodat je af kunt wisselen.

Hoe loop ik espadrilles het beste in?

Net zoals bij de meeste schoenen zul je ook bij espadrilles wat tijd nodig hebben om ze goed in te lopen. Hier zijn wat suggesties:

  • Langzaam inlopen: begin met je espadrilles in en om het huis te dragen voor korte periodes.
  • Pasvorm aanpassen: als ze wat groot zijn en uitlopen kun je inlegzolen of hielbeschermers gebruiken om te voorkomen dat ze uitschieten.
  • Langzaam rekken: zoals eerder aangegeven zal het textiel (beperkt) met je voeten mee gaan rekken, waardoor het als een tweede huid om je voeten zal vormen.
  • Aandacht voor gevoelige plekken: alle voeten zijn anders, waardoor het inlopen ook voor iedereen anders zal verlopen. Overweeg om tape of pleisters te plakken op gevoelige plekken zodat je voeten kunnen wennen aan de schoenen zonder te beschadigen.

Tips voor onderhoud: Hoe hou je espadrilles in perfecte conditie te houden

Mogen espadrilles nat worden?

Espadrilles zijn gemaakt van natuurlijke materialen waardoor ze makkelijk beschadigd kunnen raken als ze in aanraking komen met (teveel) vocht. Je kunt ze dus het beste droog houden. Hier zijn wat tips om je espadrilles te onderhouden:

  • Vermijd modder en regen: door je espadrilles droog te houden behouden ze hun vorm en zullen ze langer meegaan. Dus als er een kans is op een flinke regenbui dan kun je beter een ander paar schoenen uitkiezen voor die dag.

Mocht je onverwacht toch in een regenbui terechtgekomen zijn, dan kun je je espadrilles het beste laten opdrogen in een goedgeventileerde ruimte. Vermijd zonlicht of andere warmtebronnen omdat deze de kleur of het patroon op het textiel kunnen vervagen en krimp kunnen veroorzaken. Om de vorm te behouden tijdens het droogproces kun je keuken- of krantenpapier in de espadrilles doen, of gebruik maken van een schoenspanner.

Hoe kan ik mijn espadrilles schoonmaken?

Laat je espadrilles op natuurlijke wijze drogen en wrijf vervolgens voorzichtig het vuil eraf met een zachte borstel. Met een vochtige doek met daarop een klein beetje wasmiddel kun je eventuele vlekken van het textiel verwijderen, waarna je het overtollige wasmiddel weg kunt wrijven met een schone, droge doek. Espadrilles mogen niet in de wasmachine, of volledig ondergedompeld worden in een handwas: daardoor kunnen de jute zolen vervormen en krommen.

Conclusie

Espadrilles zijn de ideale schoenen waarmee je een zomerse look complementeert. Stijlvol en comfortabel voor allerlei gelegenheden. Of je nou voor de klassieke stijlen of de meer trendy sneakers gaat, espadrilles combineren functie en stijl op een unieke manier. En vergeet niet om onze tips voor het onderhoud van je espadrilles te volgen zodat ze lang mooi blijven en mee gaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email